Szarlotka z jabłkami to klasyczny, domowy wypiek, który zawsze wprowadza ciepłą atmosferę do kuchni. Kruche ciasto, soczyste jabłka z cynamonem – to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Idealna na rodzinne spotkania, do kawy lub herbaty. Ta szarlotka z pewnością podbije serca wszystkich smakoszy!
Składniki na ciasto kruche – forma 20×30 cm – PRZELICZNIK FOREMEK:
- 320 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki cukru pudru ( jeśli jabłka są słodkie pominąć cukier )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g schłodzonego masła, min. 82% tłuszczu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (najlepsze kwaśne)
- 1 łyżka cukru – można pominąć jeśli jabłka są słodkie
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- rodzynki (niekoniecznie)
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, masło, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto.
- Podzielić ciasto na pół. Jedną część schować do lodówki a drugą wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20×30 cm i również włożyć do lodówki.
Nadzienie z jabłek:
- Na początek jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Pokrojone jabłka przełóż na patelnię, dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon oraz rodzynki. Smaż całość na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, a mus stanie się gęstszy. Jeśli sok z jabłek będzie zbyt wodnisty, smaż przez kilka minut, aż nadmiar płynów wyparuje i masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
- W międzyczasie wyjmij blaszkę z ciastem z lodówki i posyp ją równomiernie kaszą manną – to zapobiegnie przemoknięciu spodu. Następnie na ciasto wyłóż przygotowany mus jabłkowy i dokładnie wyrównaj. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki lub podziel na małe kawałki i równomiernie ułóż na jabłkach, tworząc kruszonkową warstwę.
- Szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut w temperaturze 170°C (bez termoobiegu), aż ciasto ładnie się przyrumieni na złoto. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia.
- Gdy szarlotka będzie już zimna, możesz ją polukrować, co doda jej wyjątkowego smaku i elegancji.
Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Podoba Ci się przepis na sernik z malinami? Śmiało podaj go dalej!
Chcesz wydrukować przepis? Pod pierwszym zdjęciem jest 'drukarka’!
Najlepsza!