SZARLOTKA

by Anna Kasińska
szarlotka, przepis na szarlotkę, ciasto kruche z jabłkami, proste ciasto z jabłkami,
image_print

Szarlotka z jabłkami to klasyczny, domowy wypiek, który zawsze wprowadza ciepłą atmosferę do kuchni. Kruche ciasto, soczyste jabłka z cynamonem – to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Idealna na rodzinne spotkania, do kawy lub herbaty. Ta szarlotka z pewnością podbije serca wszystkich smakoszy!

Składniki na ciasto kruche – forma 20×30 cm – PRZELICZNIK FOREMEK:
  • 320 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru pudru ( jeśli jabłka są słodkie pominąć cukier )
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g schłodzonego masła, min. 82% tłuszczu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (najlepsze kwaśne)
  • 1 łyżka cukru – można pominąć jeśli jabłka są słodkie
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • rodzynki (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, masło, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Podzielić ciasto na pół. Jedną część schować do lodówki a drugą wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20×30 cm i również włożyć do lodówki.
Nadzienie z jabłek:
  1. Na początek jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  2. Pokrojone jabłka przełóż na patelnię, dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon oraz rodzynki. Smaż całość na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, a mus stanie się gęstszy. Jeśli sok z jabłek będzie zbyt wodnisty, smaż przez kilka minut, aż nadmiar płynów wyparuje i masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
  3. W międzyczasie wyjmij blaszkę z ciastem z lodówki i posyp ją równomiernie kaszą manną – to zapobiegnie przemoknięciu spodu. Następnie na ciasto wyłóż przygotowany mus jabłkowy i dokładnie wyrównaj. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki lub podziel na małe kawałki i równomiernie ułóż na jabłkach, tworząc kruszonkową warstwę.
  4. Szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut w temperaturze 170°C (bez termoobiegu), aż ciasto ładnie się przyrumieni na złoto. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia.
  5. Gdy szarlotka będzie już zimna, możesz ją polukrować, co doda jej wyjątkowego smaku i elegancji.

Lukier:

  • 1 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

szarlotka, przepis na szarlotkę, ciasto kruche z jabłkami, proste ciasto z jabłkami,

Podoba Ci się przepis na sernik z malinami? Śmiało podaj go dalej!
Chcesz wydrukować przepis? Pod pierwszym zdjęciem jest 'drukarka’!

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Najlepsza!

1
0
Chętnie poznam Twoją opinię, proszę o komentarz.x