Sernik z malinami bez pieczenia to idealny deser na każdą okazję – szybki, lekki i pełen smaku! Delikatny kremowy sernik na spodzie z ciastek, zwieńczony świeżymi malinami, to połączenie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Bez pieczenia, bez skomplikowanych składników. Jego pyszny, orzeźwiający smak sprawdzi się na letnie dni, ale i na każdą inną porę roku.
Składniki na formę o śr 20 cm – PRZELICZNIK FOREMEK.
Spód:
- 200 g ciasteczek Digestive
- 100 g masła, min. 82% tłuszczu
Masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka (użyłam Piątnica)
- 250 g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 500 g malin świeżych
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- Ciasteczka zblendować i do nich dodać roztopione masło. Całość dobrze wymieszać. Wsypać masę ciasteczkową na spód foremki o średnicy 20 cm i wyrównać.
- W większej misce zmiksować ser z wiaderka, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder, aż powstanie gęsty krem. Na koniec do masy serowej dodać połowę malin i delikatnie mieszać aż się troszkę rozdrobnią.
- Wyłożyć przygotowana masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Wysypać resztę malin i lekko wcisnąć w masę.
- Śmietankę podgrzać na mniejszym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Wylać polewę na wierzch sernika. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Podoba Ci się przepis na sernik z malinami? Śmiało podaj go dalej!
Chcesz wydrukować przepis? Pod pierwszym zdjęciem jest 'drukarka’!