Sałatka z jajkiem i tuńczykiem – szybka i pyszna propozycja. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to idealne połączenie delikatnych smaków z chrupiącymi warzywami i kremowym sosem. Jest sycąca, prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
- 1 mała sałata
- 1 średni ogórek zielony
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka
- 5 jajek ugotowanych na twardo ( S )
- posiekany koperek
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z cytryny
- sól , pieprz do smaku
Przygotowanie składników na sałatkę z tuńczykiem:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz. Następnie pokrój w ćwiartki lub plasterki.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Ogórka pokrój w półplasterki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka.
- Odsącz kukurydzę i tuńczyka z zalewy.
Przygotowanie sosu
- W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, musztardę Dijon i odrobinę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie:
- W dużej misce ułóż sałatę, ogórka, cebulę i kukurydzę. Dodaj tuńczyka oraz jajka. Całość posyp świeżym koperkiem.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem tuż przed podaniem, delikatnie wymieszaj i ciesz się pysznym, pożywnym daniem.
Smacznego!
Podoba Ci się przepis na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem? Śmiało podaj go dalej!
Chcesz wydrukować przepis? Pod pierwszym zdjęciem jest 'drukarka’!