MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM

by Anna Kasińska
mielone w sosie pomidorowym, klopsiki mielone,
image_print

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny rodzinny obiad, to mielone w sosie pomidorowym będą strzałem w dziesiątkę! Soczyste, nadziewane kotlety mielone pieczone w piekarniku, a następnie zanurzone w aksamitnym, aromatycznym sosie pomidorowym — brzmi pysznie, prawda? Całość podana z kremowym purée ziemniaczanym i delikatnymi buraczkami tworzy idealne, domowe połączenie smaków. Co najlepsze, cały obiad przygotujesz w zaledwie 30 minut! To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się opinią!

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe 5% tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
  • kilka małych ogórków konserwowych lub kiszonych
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • żółty ser 
Sos:
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 szklanki rosołu, wywaru mięsnego lub warzywnego ewentualne bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
Mielone w sosie pomidorowym – przygotowanie:
  1.  Do miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażoną na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wyrób, aż masa będzie jednolita.
  2. Nabieraj porcje mięsa łyżką, rozpłaszcz na dłoni, a na środku ułóż plasterek boczku zwinięty w rulonik, kawałek ogórka oraz kostkę sera. Zawiń dokładnie, formując zgrabnego klopsa.
  3. Ułóż klopsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj olejem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.
  4. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj mąkę i stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz świeżą natkę pietruszki. Wymieszaj całość, aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu.
  5. Zmniejsz moc palnika do minimum, delikatnie ułóż upieczone klopsy w sosie, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aby mięso przeszło smakiem sosu.
  6. Mielone w sosie pomidorowym najlepiej smakują z kremowym purée ziemniaczanym i buraczkami.

Smacznego!

mielone w sosie pomidorowym, klopsiki mielone,

Podoba Ci się przepis na mielone w sosie pomidorowym? Śmiało podaj go dalej!
Chcesz wydrukować przepis? Pod pierwszym zdjęciem jest 'drukarka’!

Może ci się spodobać

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoją opinię, proszę o komentarz.x